داستان مکدونالدز4
دهه 80 تلاش برای زنده ماندن در جنگ همبرگرها
در اواخر دهه 70 رقابت جدی بین همبرگر فروشی های زنجیره ای زیاد شد و تازه وارد های جدیدی مثل برگر کینگ و وندیز حرفهای زیادی برای گفتن داشتند. کارشناسان به این عقیده بودند که صنعت فست فود به بزرگترین حد ممکن رسیده و شرکتها به جدال سنگینی برای بالا بردن سهم بازار خود روی آورده اند.کمپین های بزرگ تبلیغاتی و رقابت در کاهش قیمتها باعث گردید که از این دوران به عنوان جنگ همبرگرها یاد کنند. برگر کینگ و وندیز هر روز پیشنهاد ویژه و جدیدی به مشتریان می دادند اما مکدونالدز رشد خود را همچنان ادامه می داد.
در دهه 80مکدونالدز تنوع بیشتری به منوی خود داد تا با خواسته های جدید مشتریان تناسب پیدا کند. به همین دلیل در سال 1980مکدونالدز Mcchicken را معرفی که البته به دلیل فروشی ناامید کننده آن یک سال بعد با محصول جدید به اسم chicken McNuggets جایگزین شد و این محصول چنان از سوی شعبه ها با استقبال روبرو شد که شرکت توانایی تأمین نیاز شعب را نداشت. اما برنامه ریزی که برای تامین نیاز این محصول انجام شد یک نتیجه جالب داشت و آن این بود که در پایان سال 1983 مکدونالدز تبدیل شد به دومین خرده فروشی مرغ در دنیا.
دهه 80 دهه قدمهای سریع
سرویس ready to eat salad برای افرادی که توجه بیشتری به سلانتی داشتند ارائه شد و شرکت توجه بیشتری به کارایی و اثربخشی در فرآیندهای کاری داشت.
همچنین مکدونالدز که تا آن زمان وضعیت تثبیت شده ای در حومه شهر داشت توجه بیشتری مراکز شهرها نمود. برای این منظور مکدونالدز معماری های جدیدی برای شعب خود در نظر که دیگر هویت یکسان گذشته را نداشت. توام با این برنامه ها آنچه مدیریت الویت همیشگی خود می دانست حفظ ثبات در کیفیت غذا و سرویس بود.
در سال 1982 آقای Fred L Tuner مدیر کهنه کار مکدونالدز که خودش در سال 1968 جانشین پدر مکدونالدز Ray Kroc شده بود جای خود را به مدیر جوانتری به اسم Michael R Quilan داد و خودش در سمت رئیس هیئت مدیره قرار گرفت. Quilan اولین مدیر با تحصیلات آکادمیک در حوزه کسب و کار در مکدونالدز بود. او که فارغ التحصیل رشته MBA بود در دوران تحصیل بین هم دانشگاهی های خودش به عنوان نابغه در رقابت شناخته می شد. در سال اول حضور Quinlan مکدونالدز 600 شعبه جدید افتتاح کرد. رشد و موفقیت مکدونالدز در داخل آمریکا، در خارج از آمریکا نیز چیزی کم نداشت. اواخر دهه 80مکدونالدز در58 کشور مجموعاً 3600 شعبه داشت و مهمترین بازارهای آن کشورهای ژاپن، کانادا، آلمان، انگلیس، استرلیا و فرانسه بود.
دهه 70 و 80 رشد صنایع مختلف باعث کمبود کار متخصص در سرتاسر آمریکا شده بود و مکدونالدز هم که از این قاعده مستثنی نبود توجه و تمرکز جدی بر روی جذب و آموزش نیروی کار نمود تا تلاشها منجر به راه اندازی دانشگاه همبرگر توسط مکدونالدز گردید. اولین شعبه این دانشگاه در ایلی نویز آمریکا تا سال 1990 چهل هزار فارغ التحصیل با مدرک لیسانس را روانه بازار کرد. همچنین شعبه توکیو در 1972 شعبه مونیخ در 1975 و در 1982 شعبه لندن این دانشگاه افتتاح گردید.
دهه 90
نگرانی های جهانی در مورد حفظ محیط زیست در دهه 90 آنقدر جدی بود که مکدونالدز هم به عنوان یک بزرگترین زباله سازهای کشور ناچار شد در طرحهایی برای محافظت از محیط زیست مشارکت نماید. در 1990 مکدونالدز بودجه ای 100میلیون دلاری به جایگزینی کالاهای مصرفی خود با کالاهای قابل بازیافت اختصاص داد. رشد مکدونالدز باز هم سریعتر از قبل ادامه داشت و با اینکه 33 سال طول کشید تا مکدونالدز توانست در 1988 ده هزارمین شعبه خود را افتتاح کند ولی برای رساندن این عدد به 20 هزارتنها 8 سال کافی بود. البته بیشتر این رشد ناشی از شعب خارج کشور مکدونالدز بود که تعداد آن از 3600 شعبه در سال 1991 به 11هزار شعبه در سال 1998 رسید. در مسیر توسعه بازار، مکدونالدز در سال 1993 اولین شعبه خود را در خاورمیانه افتتاح نمود که برای ورود به این بازار مکدونالدز لازم بود ملاحظات منطقه ای مثل عرضه غذای حلال را رعایت نماید.
اما اواخر دهه نود سالها سختی برای مکدونالدز در داخل آمریکا محسوب می شد. برنامه های جدید مکدونالدز یکی پس از دیگر با عدم استقبال مشتریان با شکست مواجه می شد. کمپین تبلیغاتی 200میلیون دلاری Mclean Delux ساندویچ 91 در صد گوشت و فوق العاده با کیفیت مکدونالدز با شکست مواجه و این پایان کار نبود.
غذاهای جدید اضافه شده منو مثل مرغ سوخاری، پاستا، پیتزا، فاهیتا یکی پس از دیگر از منو حذف می شود و حتی پروموشن استثنایی بیگ مک با شکست مواجه شد.
و در آخر با نتایج بدست آمده مکدونالدز مدیر تبلیغاتی خود را بعد از 15 سال همکاری اخراج کرد. در پاسخ مشکلات موجود مکدونالدز رشد افزایش شعب خود آمریکا را به شدت کاهش داد و به جای بیشتر توسعه خود را متوجه شعب خارج از کشور نمود اما در پایان دهه 90 با پروموشن هایی ویژه کودکان مکدونالدز به بازی رقابت بازگشت.
قرن بیست و یکم قرن غذاهای سالم
دهه اول قرن بیست و یکم شروع توجه بی سابقه مردم به غذاهای سالم و دوری از اضافه وزن بود. ایم مسأله برای شرکتی که بین خیلی از مردم نماد غذای ناسالم و عامل اضافه وزن بودند یک چالش جدی به حساب می آمد.
اولین شکایت جایی بود که مشخص شد مکدونالدز به روغن گیاهی خود که برای تولید سیب زمینی سرخ کرده استفاده می کند کمی عصاره گوشت گاو می زند که در این پرونده مکدونالدز علاوه بر اینکه محکوم به پرداخت غرامت شد، ناچار به عذرخواهی رسمی گردید. شکایتهای مردمی هم که اعلام می کردند در اثر خوردن غذاهای مکدونالدز دچار چاقی بیش از حد شده اند تمامی نداشت.
استراتژی مکدونالدز در مقابل رویکرد جهانی توجه به غذای سالم اضافه کردن آیتم های سالمتر و استفاده از روغن های گیاهی سالم در سرخ کردن سیب زمین ها بود.
اما یکی دیگر از مشکلات جدید مکدونالدز در قرن حاضر مخالفان جهان سازی در کشورهای مختلف هستند که مکدونالدز به عنوان یکی از نمادهای مهم کشور آمریکا هدف حمله این گروهها که تعداد آنها کم هم نیست قرار گرفته است.
بزرگترین رستوران جهان
در جولای سال2011 مکدونالدز اعلام کرد بزرگترین رستورن جهان را برای المپیک 2012 در دهکده بازیها در لندن راه اندازی خواهد کرد. بزرگترین شعبه مکدونالدز که بزرگترین رستوران جهان هم خواهد بود. 1500 صندلی دارد و تقریباً به اندازه نصف زمین فوتبال آمریکایی وسعت دارد. این رستوران 470 کارمند دارد و پیش بینی می شود در طول بازیهای المپیک 100هزار سیب زمینی سرخ کرده، 50هزار بیگ مک و 30 هزار میلک شیک بفروشد.
پایان داستان مکدونالز
منابع:
www.aboutmcdonalds.com
http://en.wikipedia.org
از هفته آینده داستان استار باکس معروف ترین قهوه دنیا را در فیدیلیو بخوانید.
حامد عبدلی
1391/1/25
meredith amirbeigloo
1391/11/23
parham JM
1392/2/11
amir z
1391/1/13