آیا شکلات برای قلب مفید است؟
آیا شکلات برای قلب مفید است؟
شنیدهها حاکی از آن است که خوردن مقدار کمی از شکلات برای سلامت قلب مفید است. اما اینکه این موضوع تا چه حد درست است و مقدار شکلات مفید چقدر باید باشد موضوعی است که دانستنش خالی از لطف نیست.
شکلات افسونگر جذابی است که کمتر کسی را میشود پیدا کرد که بتواند در برابر وسوسهاش مقاومت کند. شکلاتهای تلخ، شیری، سفید، فندقی یا بادامی، همه و همه با هزار جور بستهبندی و طعم قرنهاست که جای خود را در میان آدمها باز کردهاند. شکلات جدا از طعم و مزهاش خاصیتهای زیادی دارد که آنتیاکسیدان بودن یکی از مهمترین خواصش به حساب میآید.
شکلات نه تنها خوشمزه است بلکه فلاونوئید موجود در آن عملکرد مغز را بهبود میبخشد و از سیستم قلبی و عروقی محافظت میکند. فلاونوئیدها مادهای هستند که به گیاهان کمک میکنند که از سموم محیطی دور بمانند و بخشهای آسیبدیده خود را ترمیم کنند. آنها در بعضی از غذاها مثل میوهها و سبزیجات به وفور یافت میشوند و اینطور به نظر میرسد که با خوردن فلانوئیدها، به یکباره حجم انبوهی از آنتیاکسیدان به بدن ما سرازیر میشود. آنتیاکسیدانها قدرتی جادویی هستند که در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد که از فرآیندهای طبیعی بدن مثل تنفس و یا از آلایندههای زیست محیطی مثل اشعه ماوراء بنفش و دود سیگار به وجود میآیند، به کمک سلولهای بدن میشتابند. اگر بدن آنتیاکسیدان کافی برای مبارزه با اکسیداسیونی که مدام اتفاق میافتد نداشته باشد، به راحتی میتواند توسط رادیکالهای آزاد آسیب ببیند. به عنوان مثال کمی افزایش در اکسیداسیون در بدن باعث به وجود آمدن لیپوپروتئین با غلظت پایین یا همان "کلسترول بد" میشود که پلاکها را در دیواره عروق ایجاد میکنند.
فلاوانولها نوع اصلی فلانوئید موجود در کاکائو و شکلات است که علاوه بر داشتن خاصیت آنتیاکسیدان، تاثیرات مهمی بر سلامت عروق دارد که کاهش فشار خون، بهبود جریان خون به مغز و قلب و جلوگیری از لخته شدن خون از آن جملهاند.
آیا همه شکلاتها مفید هستند؟!؟
قبل از اینکه حسابی از خود بیخود شوید و به سمت شکلاتها هجوم ببرید بهتر است بدانید که همه انواع شکلات حاوی فلاوانول نیستند. شکلات به صورت طبیعی یک طعم تند و قوی دارد که از فلاوانول موجود در آن ساطع میشود. هنگامی که شکلات میخواهد به طعم مورد علاقه شما تبدیل شود مراحل مختلفی را طی میکند که هر مرحله قسمتی از آن طعم تند و تیز را از بین میبرد. قسمت تاسفبار ماجرا هم اینجاست که هرچه شکلات بیشتر دچار پردازش میشود فلاوانول بیشتری از دست میدهد.
بیشتر شکلاتهای موجود در بازار حسابی پردازش شده است. اگرچه سابقااعتقاد بر این بود که هر چه شکلات تیرهتر باشد سطح بالاتری از فلاوانول دارد، اما در واقع همه چیز به میزان پردازش شکلات بستگی دارد. خبر خوب این است که این روزها بیشتر کارخانههای درست و حسابی شکلات همه سعی خود را میکنند تا میزان پردازش را به حداقل برسانند و فواید شکلات را حفظ کنند و به هر حال هنوز هم حقیقت این است که شکلاتهای تیره انتخابهای بهتری نسبت به شکلاتهای شیری با آن همه قند و چربی هستند.
شاید تعجب کنید اگر بگوییم شکلات آنقدرها هم که فکر میکنید بد و مضر نیست. چربی موجود در شکلات از کره کاکائو میآید که ترکیبی مساوی از اسید اولئیک (همان چربی اشباع نشده و مفید برای قلبی است که در روغن زیتون وجود دارد)، استئاریک و اسیدهای چرب است. اسیدهای چرب شکلی از چربیهای اشباع شده هستند که البته کسی نمیتواند ارتباط آنها را با خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و افزایش کلسترول انکار کند. استئاریک هم که خاصیتی خنثی برای کلسترول دارد، یعنی نه آن را کم میکند و نه زیاد. یک سوم باقیمانده هم که به اسید اولئیک میرسد. این یعنی شکلات آنقدرها هم که فکر میکنید خطرناک نیست و البته باز هم نه به آن معنا که هر چقدر دلتان خواست شکلات تلخ بخورید!
اول اینکه لازم است در انتخاب شکلات تلخ دقت کنید. انواع آجیل یا موسهای شکلات یا ویفرهایی که با لایه نازکی از شکلات تلخ پوشانده شدهاند ابدا انتخابهای خوبی نیستند. اینجور شکلاتها با افزودنیهای اضافیشان درصد بیشتری از چربی و کالری را در خود دارند. دوم اینکه هنوز مقدار مناسبی که برای خوردن شکلات مفید برای قلب لازم است مشخص نیست و این موضوعی است که به تحقیقات بیشتر نیاز دارد.
حتما با خودتان میگوییم سود خواندن این مقاله چه بود؟! ما به شما میگوییم! دیگر لازم نیست برای خوردن یک تکه کوچک از شکلات آن هم هر از گاهی عذاب وجدان بگیرید! شکلات بخورید و قلب و روحتان را شاد کنید! البته به اندازه و صد البته هر از گاهی!