گزارش نشست خبری هفته رستوران
نشست خبری هفته رستوران با حضور دکتر رضا جهانگیری فر (معاون توسعه خدمات اجتماعی سازمان رفاه،خدمات و مشارکت های اجتماعی شهرداری تهران)، مهندس حمیدرضا بتو (معاون رفاه، خدمات و مشارکت های اجتماعی و امور گردشگری)، سید علی اصغر میرابراهیمی (رئیس اتحادیه رستوران داران و سلف سرویس کل کشور برای هفته رستوران ایران) و میثم مشایخی (مدیر سایت فیدیلیو) برگزار می شد.
در این نشست دکتر رضا جهانگیری با اشاره به بخش اجتماعی برگزاری هفته رستوران به خبرنگاران گفت: بر اساس توافق صورت گرفته در دومین روز از این هفته- 5 آبان ماه- کودکان کار در تهران می توانند با هماهنگی NGO های معتبر در رستوران های لوکس شهر حاضر و از این امکان بهره مند شوند. بر اساس آمارهای موجود ۱۰۰ درصد کودکان کار و خیابانی دچار سوء تغذیه و بیماریهای جسمی و روحی هستند. به دنبال آن هستیم تا این کودکان توسط سازمانهای مردم نهاد حمایت شوند همچنین محیطهای کار خارج از خیابان برای آنها در نظر گرفته شده است. نباید تصور کنیم فقط دولت در قبال مسایل اجتماعی مسوولیت دارد بلکه هر بخش از جامعه باید سهم خود را در قبال مسایل اجتماعی پرداخت کند. در تمام دنیا بخش های اقتصادی جامعه با قبول مسوولیت اجتماعی در مسایل شهر و جامعه مشارکت می کنند. به طوری که در این برنامه ها با حمایت از یک قشر خاص و ارائه خدمات امکان بهره مند شدن از فضای مطلوب در جامعه را به همه طبقات اجتماعی می دهند.
سیدعلی اصغر میرابراهیمی نیز گفت: تمامی روزهای هفته به ترتیب به نام مهربانی، کودکان، سلامت، غذای ملل، قدردانی از خانواده رستوران داران، اصراف نکردن و روز رستوران شایسته نامگذاری شده است. در روز کودکان حدود 70 رستوران غذای رایگان به کودکان کار و خیابانی میدهند و در دیگر روزهای هفته نیز با 10 الی 20 درصد تخفیف غذاهای خود را ارائه میکنند.
رییس اتحادیه رستوران داران و سلف سرویس کل کشور برای هفته رستوران ایران در ادامه تاکید کرد: در تمام دنیا رفتن به رستوران فقط به صرف غذا ختم نمی شود. بلکه بسیاری از تعاملات،قراردادها و معاملات در بخش اقتصادی، سیاسی و حتی اجتماعی در ضیافت های شام انجام می شود.
میثم مشایخی مدیر سایت فیدیلیو و برگزار کننده طرح هفته رستوران است، در ادامه این مراسم برگزاری این هفته را قدردانی از فعالین این صنف رستوران داران و مشتریان دانست و گفت: در واقع میتوانیم در این هفته از میزبان و میهمان قدردانی کنیم چرا که طبیعتا رستوران رفتن به عنوان بستر تعاملات اجتماعی قرار دارد که بسیاری از تعاملات روزانه در آن شکل میگیرد.
وی با اشاره به رستوان رفتن به عنوان یکی از جذاب ترین اتفاقات روزانه گفت: میتوانیم از این بستر در بحث گردشگری و جذب توریسم استفاده کنیم. البته در این موضوع مشکلاتی از جمله به حاشیه رفتن آشپزخانه ایرانی به دلیل تبلیغات وسیع آشپزخانههای عربی و ترکی و بحث تبلیغات غذاهای ایرانی و شناخت آنها وجود دارد که امیدواریم بتوانیم در زمینه بهبود این موضوع هم اقداماتی را انجام دهیم.
در ادامه این نشست بتو - معاون توسعه رفاه اجتماعی و امور گردشگری سازمان رفاه هم با اشاره به این موضوع که خانوادهها وقت کمی را برای درکنار هم بودن صرف میکنند، گفت: در اجرای چنین طرحهایی ایجاد فرصت با هم بودن افراد خانواده در کنار هم را دنبال میکنیم که قطعا رستوران به عنوان فضایی برای تحقق این امر در طرح مدنظر قرار داده شده است.